Aproape toți părinții din zilele noastre au o mică problemă atunci când copiii lor intră în vacanță la finele grupei mari. Poate mai puțin cei care se pregătesc să reia grupa mare. Totuși, majoritatea au o ușoară strângere de inimă la gândul că simpaticii și drăgălașii lor șoimi ai patriei devin pionieri. Uuuups, cred că asta e cam veche ?, dar înțelegeți la ce mă refer.
Sigur, avem încredere în copiii noștri. Știm că sunt bine învățați și că se vor adapta. Ne dorim însă o adaptare mai lină.

Pentru acest motiv, începem și concepem această mini serie informativă despre cum putem face o trecere cât mai usoara de la mediul preșcolar la cel școlar.
Experții norvegieni sunt printre primii la nivel mondial în privința interesului pentru învățământ. Trecerea de la grădiniță la școală este foarte importantă și a ajuns scopul principal al unui studiu realizat de S. Lillejord, K. Borte, K. Halvorsrud, E. Ruud și T. Freyr, în cadrul Centrului de cunoștințe pentru educație din Oslo. Acest studiu poartă denumirea de O trecere sistematică în revistă a tranziției de la grădiniță la școală.
În cele 68 de pagini, autorii au scos în evidență necesitatea dezbaterii acestei treceri. Cercetătorii cad de comun acord asupra importanței intervenției timpurii și a unei aprofundari a acestui subiect.
Multe dintre lipsurile descoperite în sistemul de învățământ norvegian sunt similare și în cazul celui românesc și cum spun englezii: and then some (dar și multe altele în plus).
Un punct slab este cel al lipsei de colaborare dintre sistemul preșcolar și cel școlar. Sigur, există și cazuri de excepție în care dorința arzătoare a câtorva învățători și educatori reușește să facă minuni și pun roțile greoaie ale învățământului în mișcare. Excepțiile confirmă totusi regula că, în general, nu dispunem de o transprență în intercolaborarea instituțională la acest nivel. Așadar, majoritatea copiilor de la grădiniță nu sunt conștienți de diferențele de practici ce sunt folosite la școală. Acest fapt poate cauza anxietate și nervozitate în rândul micuților.
De vreme ce ați ajuns pe pagina noastră, prin citirea acestui articol, dați dovadă de interes crescut în buna creștere a energicilor și inteligenților copilași și veți avea numai de câștigat pe termen lung din aceasta.
În acest scop, în România, Ministerul Educației Naționale a introdus o clasă pregătitoare ce ajută la această trecere. Totuși, personalul didactic din învățământul primar nu a fost pregătit în prealabil decât informativ cu privire la modul de abordare al tinerilor școlărei.
Pentru a face trecerea mai lină, Simply Kids are pregătite exact noțiunile ce vor face această încadrare în clasa pregătitoare mai lejera. Pentru a ușura inima mămicilor, vă putem spune că pentru început nu vor exista teme pentru acasă în clasa pregătitoare. Există o serie de învățători ce în al doilea semestru încep să propuna totusi cateva exercitii „pentru acasa”. La Simply Kids avem grupă specială la un etaj separat al clădirii cu personal pregătit și calificat în această direcție. Ne ocupăm cu drag de această tranziție ușoară, oferind și masa de prânz în sistem catering, o masă consisentă și special gândită pentru a asigura necesarul nutrițional de vitamine și proteine al copilașului.
Colaborarea între cadrele didactice și părinți este foarte importantă, iar aici vrem să vă asigurăm de totala noastră deschidere.
O întrebare esențială în acest caz este Ce caracteristici pot măsura o posibilă tranziție pozitivă de la grădiniță la școală?

Subliniam anterior importanța implicării părinților în acest proces. Aceștia treuie să le crească încrederea de sine a copiilor. Este necesară construirea acestei încrederi și menținerea capacității creative a micuților (care aparent au început să crească). Poate unor părinți le este greu să-și imagineze că simpaticii lor de doar câțiva anișori devin tot mai independenți, lucru benefic și necesar de altfel în dezvoltarea lor armonioasă. Puțini educatori (cu grupe mari de copii) reușesc să le transmită părinților necesitatea sublinierii maturizării preșcolarilor. Puțini sunt cei care le recomandă părinților să își trateze micuții ca pe niște adulți in devenire și mulți încă se tem de acest lucru. Totuși, studiile arată necesitatea unor astfel de politici.
Diferența între mediul școlar și cel preșcolar este modul de abordare. Copiii ies dintr-un mediu în care învățarea se face prin distracție, în care socializează intens cu mai mulți copii, este fericit și zâmbește pe îndelete și intră într-un mediu rigid, în care strictețea regulilor îi poate copleși uneori. Astfel, dorința sa de învățare poate scădea, ajungând să schimbe percepția asupra învățării de la distractiv la plictisitor sau stresant.
Cum o problemă recunoscută este pe jumătate rezolvată, noi vă asigurăm, cu implicarea dumneavoastră, bineînțeles, de o tranziție lină și plăcută cu ajutorul programului de după-amiază a micuților.
