De la grădiniță la școală – plăcerea și ușurința trecerii ține și de părinți :D

De la grădiniță la școală – plăcerea și ușurința trecerii ține și de părinți 😀

Așa cum sperăm că rețineți din ultimul nostru articol, ne-am propus să ajutăm părinții ce se pregătesc să facă hipersaltul de la grădiniță la școală. În cazul în care nu l-ați citit încă, vă invităm cu drag să o faceți aici.

Pentru a vă readuce în tonul ideii noastre, vă reamintim un studiu realizat de experții norvegieni începând cu anul 2015, finalizat și publicat spre finele anului 2017. Acest studiu se referă tocmai la această trecere ce pare a fi foarte importantă, chiar dacă uneori, noi, românii, preferăm să întoarcem privirea și să ne amăgim în legătură cu complexitatea tranziției. 😀

Acest studiu a fost realizat de S. Lillejord, K. Borte, K. Halvorsrud, E. Ruud și T. Freyr, în cadrul Centrului de cunoștințe pentru educație din Oslo și poartă denumirea de O trecere sistematică în revistă a tranziției de la grădiniță la școală.

În cele 68 de pagini, autorii au scos în evidență necesitatea dezbaterii timpurii a subiectului. Un punct relativ slab și acoperit pe alocuri de școlile și grădinițele mai atente la detalii este lipsa de colaborare dintre sistemul preșcolar și cel școlar. Lipsa de sistematizare în acest loc sensibil ar putea fi îmbunătățită și există interese în aceasta direcție chiar și în țara noastră.

Vă mulțumim pentru interesul arătat pentru acest subiect și ținem să vă asigurăm de ajutorul nostru în această direcție.

În țara nostră, această trecerea se realizează cu ajutorul unei clase pregătitoare. Având deja câțiva ani de când s-a introdus această clasă denumită impropriu uneori clasa 0, învățătorii au avut puțin timp pentru a se acomoda cu aceasta și deja au reușit să intre în mintea copiilor ce tocmai au terminat grădinița.

Când vorbim de copii, asemenea oamenilor mari ce îi copie întotdeauna, precum androidul Data de pe Enterprise, este important să luăm în calcul variațiile stării de tranziție în care România încă se află. Majoritatea celor ce citesc acest articol ar tinde să spună cu nu are de-a face una cu cealaltă. Starea nostră de continuă tranziție nu ar trebui să influențeze buna creștere a copiilor noștri simpatici (și aici ați observat adresarea la persoana I). Însă nu uitați că vorba englezească monkey see monkey do (ce vede maimuțica, aia face) este cât se poate de reală. Astfel, dacă părinții sunt asaltați de probleme cotidiene și peste toate acestea se mai gândesc ce se va întâmpla cu țara în care trăiesc pe viitor, toate aceste gânduri vor ajunge, într-o formă ușor diferită ce-i drept, și în comportamentul copiilor. Astfel, orice stare de neliniște (și nu putem nega existența ei), va fi transmisă copilului. Acesta nu va ști cum să o gestioneze. El (ea) are nevoie de siguranță, iar neliniștea este tocmai opusul acesteia. Această stare poate fi privită și folosită într-un mod extraordinar de benefic (cu multă muncă ce-i drept), dar, evitată și acoperită, poate cauza rezultate dezastruoase.

E clar că mulți (dacă nu chiar toți) dintre cei ce cresc acum copiii și iau parte chiar la această trecere de la grădiniță la școală sunt influențați constant și real de întrebări precum: ce să fac: să plec sau să stau în România? Această întrebare indusă nu ajută pe plan psihologic. Deși există tot felul de variante de acoperire cu ajutorul diferitelor tratamente (ședințe psihologice, chiar medicamente uneori), starea de anxietate generată de această nesiguranță planează deseori asupra părinților români, iar aceasta nu ajută deloc în educarea corectă a copiilor. Știm că am atins o coardă sensibilă. Știm lucrul acesta deoarece au existat chiar la noi, la Simply Kids, părinți ce au decis să părăsească țara, după unele decepții în diferite domenii. Vă puteți imagina modul în care poate influența acest lucru creșterea copiilor. Așadar, încă un loc în plus în care necesitatea noastră veche, românească, de a nu dezbate problemele cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi (în speranța dispariției) aduce doar minusuri.

Nu vrem să judecăm alegerile. Vrem doar să ajutăm. Colaborarea între cadrele didactice și părinți este foarte importantă, iar aici vrem să vă asigurăm de totala noastră deschidere.

simplykidsafter
copil vesel

Asemenea Finlandei și în România modul de predare și de transmitere a informației în grădinițe se bazează pe colaborare, pe metode conduse chiar de copii, adeseori, și prin joacă. Profesorii educatori au în vedere buna dispoziție a micuților. La școală, lucrurile stau puțin mai diferit. Există o programă școlară mult mai încărcată, iar profesorii învățători au o responsabilitate mare în direcția predării și a învățării elevilor.

Astfel, se poate remarca ușor sistemul destul de diferit pe care se bazează evoluția în cele două medii. Putem spune că avem un plus în clasa pregătitoare ce se ocupă de această tranziție. Totuși modul în care se realizează aceasta ține destul de mult de învățători, decizia lor fiind în final categorică vis-a-vis de modul de predare și abordare a trecerii.

Dacă la grădiniță, părintele nu este însărcinat cu atât de multe activități școlare, la școală lucrurile se schimbă, iar buna evoluție a viitorului elev este legată de implicarea inițială a tutorelui.

Dragi părinți, nu uitați că lângă voi creșteți un micuț(ă) inteligent(ă) ce este pregătit oricând să vă bată la propriul joc: cel al educației parentale. Luați această idee dintr-o perspectivă benefică și folosiți-vă într-o direcție cât mai pozitivă de acest mediu concurențial. Aveți deja în față niște mici adulți ce își doresc cu ardoare să se simtă independenți. Folosiți aceste unelte în cel mai bun mod cu putință. Nu uitați că deși nu intră poate întotdeauna în discuție cu voi, învățătorii sunt un mare aliat în această incursiune.

De asemenea, chiar la Afterschool-ul nostru, aveți parte de ajutorul de care aveți nevoie. Trebuie doar să îl folosiți. Astfel puteți să creșteți șansele unei dezvoltări armonioase a micuțului dumneavoastră adult :D.

Majoritatea școlilor au organizat deja clasele pregătitoare separat față de celelalte clase mai mari tocmai pentru a avea parte de o trecere cât mai lină de la grădiniță. Același lucru îl facem și noi. La Simply Kids avem grupă specială la un etaj separat al clădirii cu personal pregătit și calificat în această direcție. De asemenea, oferim și masa de prânz în sistem catering, o masă consisentă și special gândită pentru a asigura necesarul nutrițional de vitamine și proteine al copilașului.

Acum dorim să vă reintroducem în lumea frumoasă a copilăriei și să vă relatăm o poveste foarte veche, poveste ce va avea menirea să vă facă să înțelegeți și mai bine importanța unei educații solide.

Creionul

Copilul își privea bunicul scriind o scrisoare. La un moment dat întrebă:

– Scrii o poveste care ni s-a întâmplat nouă? Sau poate este o poveste despre mine?

Bunicul se opri din scris, zâmbi și-i spuse nepotului:

– E adevărat. Scriu despre tine, dar mai important decât cuvintele este creionul cu care scriu. Mi-ar plăcea să fii ca el când vei fi mare.

Copilul privi creionul intrigat fiindcă nu văzuse nimic special la acesta:

– Dar… e la fel ca toate creioanele ce le-am văzut la viața mea.

– Totul depinde de felul în care privești lucrurile. Există 5 calități la creion pe care dacă reușești să le menții vei fi întotdeauna un om care trăiește în bună pace cu lumea.

Prima calitate este să poți să faci lucruri mari, dar să nu uiți niciodată că există o mână care ne conduce pașii. Pe această mână o numim Dumnezeu și El ne conduce întotdeauna conform dorințelor Lui.

A doua calitate este ca din când în când trebuie să te oprești din scris și să folosești ascuțitoarea. Asta înseamnă un pic de suferință pentru creion, dar până la urmă, va fi mai ascuțit. Deci, să știi să suporți unele dureri pentru că ele te vor face mai bun.

fii precum creionul
calitatile creionului

A treia calitate este că putem să folosim guma (radiera) pentru a șterge ce era greșit. Trebuie să înțelegi că a corecta un lucru nu înseamnă neapărat ceva rău. Ceea ce este neapărat necesar este faptul că ne menținem pe drumul drept.

A patra calitate la creion: nu este important lemnul sau forma lui exterioară, ci mina de grafit din interior. Tot așa, îngrijește-te de ce se întâmplă în interiorul tău.

Și, în sfârșit, a cincea calitate a creionului este că lasă întotdeauna o urmă. Tot așa, să știi că ceea ce faci în viață va lasă urme. Astfel, trebuie să încerci să fii conștient de fiecare faptă a ta.

copilul va deveni adult
copilul viitorul adult

Dumneavoastră, dragi părinți, câte calități ale creionului manifestați în viața proprie?

Sperăm că v-a plăcut și că am reușit să vă ajutăm cu un mic plus de informație în direcția necesară, cea a creșterii cât mai bune a copilului, a viitorului adult. 😀

http://helendoron.ro/tranzitia-de-la-gradinita-la-scoala/

Leave a Comment